Пульс Exclusive
Різне

У Кропивницькому відбувся круглий стіл «Навчаймо без бар’єрів»

Учора, 21 лютого, відбувся круглий стіл «Навчаймо без бар’єрів» за ініціативи управління Державної служби якості освіти у Кіровоградській області.

Захід пройшов у рамках укладеного меморандуму про співпрацю між Управління Державної служби якості освіти у Кіровоградській області та громадською організацією «Асоціація підтримки освітнього партнерства» (голова Інна Краснощок).

Учасники зустрічі обговорили питання державної політики з упровадження нової суспільної норми – безбар’єрності в Україні та шляхи подальшої співпраці щодо її реалізації.

Лілія СИНЧУК – начальниця управління Державної служби якості освіти у Кіровоградській області наголосила, що рівний доступ до якісної освіти та право громадянина на освіту — пріоритет Служби і держави в цілому, одна зі складових на шляху створення безбар’єрного простору в Україні. Команда Служби готова всіляко підтримувати громади, керівників закладів освіти для забезпечення рівних можливостей усіх суспільних груп на здобуття якісної освіти, самореалізації, розвитку здібностей та реалізації потенціалу. Безбар’єрність має стати суспільною нормою, а наше спільне завдання — реалізувати його.

Заступник голови Асоціації – Ренат Ріжняк, доктор історичних наук, професор кафедри математики, інформатики, економіки та методики їхнього навчання ЦДПУ ім. В. Винниченка звернув увагу на готовність педагогічного університету забезпечити впровадження нової освітньої програми «Організація освітнього процесу: управління та експертиза». Присутні проаналізували змістове наповнення навчальних курсів нової програми та наголосили на актуальності її започаткування у 2022 році.

Предметом розмови також стали такі важливі напрямки, як: фізична, освітня, інформаційна та цифрова безбар’єрність.

Тож, на сьогодні бути відповідальним освітянином – це консолідувати свої зусилля навколо реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного освітнього простору в Україні. Державна служба якості освіти та її 25 територіальних органів в областях долучені до реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року задля захисту прав дітей на доступну якісну освіту.

З ініціативи першої леді України Олена Зеленської створено «Довідник безбар’єрності», у якому окреслені норми безбар’єрної мови, що допоможуть сформувати нову етику спілкування. Інтерактивний довідник підготовлений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами.

“Керівництво закладів освіти при формуванні внутрішньої системи забезпечення якості освіти школи повинно зосередити свою увагу на створенні безбар’єрного освітнього та інформаційного середовища. Стратегія розвитку кожного закладу має включати формування доступного та інклюзивного освітнього середовища. Для впровадження нової суспільної норми – безбар’єрності, необхідні компетентні фахівці, вчителі та керівники шкіл, які налаштовані на конструктивні зміни. Співпраця з партнерами-освітянами – це можливість не тільки для обміну досвідом, а й нагода розробити спільні ефективні інструменти аби якомога більше громадян України розуміли ті основні принципи та цінності, які лежать в основі безбар’єрності”, – переконані організатори.