Пульс Exclusive
Різне

ОСББ vs ЖЕО: кого підтримує міська влада у Кропивницькому

У черговому випуску програми “На часі” групи видань “Медіаколо” (“Без купюр”, “Пульс”, “Нова газета”) обговорювали досвід ОСББ Кропивницького, які труднощі постали перед об’єднаннями, чи підтримує міська влада співвласників багатоквартирних будинків. Та чому люди бояться залишити ЖЕО й перейти до ОСББ.

Ведучий Андрій Клочек поставив ці питання голові правління трьох ОСББ – “Злагода-Люкс”, “Фортуна 2020” та “Добробут 2016”, з багаторічним досвідом Вікторії Есмер та голові новоствореного ОСББ по вулиці Віктора Чміленка Сергію Мозговому.

Чи підтримує міська рада створення та розвиток ОСББ


Нещодавно на сайті Кропивницької міської ради з’явилася новина про проведення Дня депутата, який присвятили вивченню можливостей співпраці ОСББ і міської влади. Сергій Мозговий був присутній на цьому засіданні та розповів, що представники ОСББ та міськрада обмінялися декількома пропозиціями, але в підсумковому протоколі він не побачив тих пропозицій, які висунули голови об’єднань співвласників

Вони (міська рада) пропонують організувати для голів ОСББ певні курси для того, щоб законодавчо пояснити громаді, як це потрібно робити, що, за чим, покроково. Наша зустрічна пропозиція була пояснити керівникам ЖЕКу, яким чином віддавати ці будинки ОСББ в плані законодавства, щоб вони його не порушували, тому що найперше питання – це передача технічної документації. На сьогодні у нас майже кожен ЖЕК користується тим, що є така шпарина в законодавстві, і вони тягнуть цей процес дуже-дуже довго”, – пояснює ситуацію Сергій Мозговий.

Вікторія Есмер хоч і не була присутня на цій зустрічі, але все-таки ознайомилася на YouTube. Каже, що на цьому засіданні були лише слова, ніяких дій на підтримку ОСББ не буде.

Ведучий програми Андрій Клочек зауважив, що лунають певні заяви, які свідчать про наміри міської влади підтримувати ОСББ і запитав у пані Вікторії, чи доходило від чогось декларативного до практичного взагалі і чи доходить зараз.

“Ні не доходило. Я вам більш скажу – почала ознайомлюватись з діяльністю ОСББ ще з 15-го
року. Тоді був начальником відділу ЖКХ Хачатурян .Оце перша і остання людина, яка проводила зустрічі для населення в нашому місті, з тими, які мають намір створити ОСББ. Я вдячна цьому колишньому керівнику відділу ЖКХ, тому що він неодноразово проводив зустрічі. Намагались розповісти, що це найліпша форма управління багатоквартирним будинку, що не треба боятися брати на себе відповідальність”, – розповіла голова правління трьох ОСББ.

Вікторія Есмер каже, що протягом восьми років ніяких зустрічей для населення не проводилось, лише обіцянки, що школу відкриють для ОСББ.

“Все це небажання міської влади аби в нашому місті створювались ОСББ. Це я чітко бачу і все”.

Андрій Клочек зауважив, що усі представники депутатського корпусу, в яких брали коментарі журналісти програми, не проти ОСББ. Михайло Бежан, депутат Кропивницької міської ради, очільник комісії з питань ЖКГ, навіть навів позитивний приклад об’єднання співвласників у його виборчому окрузі.

“90% відсотків мешканців вони задоволені тим, що ними керує ОСББ. Більшість не хочуть щось змінювати, тобто вони обслуговувались ЖЕКами і висловлювали нерозуміння навіщо їм переходити в ОСББ, тому що можливо будуть більше сплачувати коштів. Я бачу мінус в тому, що зараз спеціалістів дуже мало. І мало людей, які хочуть очолити це ОСББ. Тобто проблем дуже багато, але й плюсів в ОСББ також дуже багато”, – прокоментував ситуацію Михайло Бежан.

Чому люди не хочуть створювати ОСББ

Сергій Мозговий зауважує, що острах переходити із ЖЕО до ОСББ у людей через невідомість, безпекову ситуацію. У деяких мешканці багатоквартирки є думка – якщо я плачу, то ЖЕО все робить. Але на практиці виходить так, що комунальне підприємство нічого не робить та не вдосконалює.

“Більшість мешканців після того, як створюється група у Viber, голова ОСББ спускається вниз і показує, що відбувається, в якому стані труби, яка там іржа, наскільки застарілий фонд інженерний взагалі. Люди просто відкривають рота від шоку. Вони не знали, що вони проживають в будинку з такими комунікаціями, коли там не просто пліснява, а черви лазять, коли вода стоїть по коліна. І це ж я не вигадую, це в наших будинках. Є наш YouTube канал, де ми це все знімаємо”, – розповідає голова новоствореного ОСББ.

Пан Сергій зауважує, що процес переходу до ОСББ зумовив безпосередньо колишній регіонал Віталій Білов, коли жителі будинку по вулиці Чміленка, 19 залишилися без місця для паркування через будівництво гаражного комплексу. Голова ОСББ каже, що це об’єднало мешканців багатоквартирки.

“Ми зрозуміли, що ми 600 людей все ж таки маємо силу і нам потрібно юридично захищати свої землі”.

За словами Сергія Мозгового, є відсотків 10-15 людей, які дійсно виступали проти створення ОСББ. Найголовніша їхня мотивація – це незрозуміло, куди будуть йти кошти.

“Люди бояться, що в них вкрадуть гроші, особливо після того, як в Чернігові бухгалтер перевела там 3 млн гривень. Вони всі це читають, вони розуміють, що не зможуть контролювати фінансовий стан ОСББ”.

На думку Сергія, потрібно зробити бухгалтерію доступною для громади, щоб всі бачили звіти і розуміли, куди й на що йдуть кошти.

Позитивний досвід та труднощі ОСББ

Вікторія Есмер пам’ятає, як створили ОСББ, до якого ввійшло чотири будинки. Жінка зауважує, що найскладніше – це порозумітися із зовсім незнайомими людьми, налагодити контакт, щоб вони своєчасно сплачували внески, за які й існує об’єднання співвласників. А ще всі хочуть бачити результат щодня, а це не можливо.

“Перше, з чого ми почали – замінили труби, капітальний ремонт водопостачання, водовідведення, повністю в електрощитових загальнобудинкових для того, щоб не було аварійних ситуацій, щоб у людей не горіла техніка”, – ділиться результатами роботи Вікторія.

За словами голови правління трьох ОСББ, співвласники брали участь у багатьох програмах, і завдяки їм замінили віконні конструкції в усіх під’їздах, на технічних поверхах, в машинному відділені, тамбурні двері.

Виникає ще одна проблема. За словами Сергія, через зупинку передачі технічної документації, коли будинки переходять від ЖЕО, ОСББ не може повноцінно працювати. Через це Кіровоградобленерго та водоканал не можуть підписати договір із об’єднанням співвласників. Тому ОСББ може ремонтувати двір, лавки, двері, дах, замінювати вікна тощо, але електрикою займатися повноцінно не можуть.

Пані Вікторія зауважує, що в законі “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” чітко написано, що ЖЕО не має права затримувати передачі будинку до ОСББ, яке пройшло реєстрацію, не має право втручатися в листки опитування, які воно вимагає від голови ОСББ. А передачу землі ОСББ врегульовує кожна міська рада по-своєму.

“У нашому місті абсолютно не займаються розвитком багатоквартирок. Бізнес їх цікавить. І мені здається, що міській владі вигідно, щоб було погано, щоб до них ходили. А потім там якісь лавки раз на чотири роки виготовлять або сміттєві баки”, – зазначає Вікторія Есмер.

На думку пана Сергія, щоб врегулювати цей конфлікт потрібно міській владі поліпшити комунікацію з людьми – почати спілкуватися не лише раз на рік, звертати увагу на юридичні та фінансові проблеми містян. Запрошувати представників різних підприємств на ці збори.