Пульс Exclusive
Різне

У Кропивницькому виведуть із комунальної власності майже 100 «квадратів» навпроти міськради: хто приватизує

Ще напередодні сесійного засідання на вказаному приміщенні було встановлено оголошення про оренду.

За вказаним контактним номером телефону повідомили – приміщення вже здається в суборенду за 30 тисяч гривень на місяць.

Тобто, орендуючи в міської ради нерухомість за 7 500 (як з’ясувалось) гривень на місяць, орендар передає її в суборенду в 4 рази дорожче. Більше того, планує продати його як тільки приватизує.

Під час розгляду цього проекту рішення депутатка Кропивницької міської ради Ольга Ковальова-Алокілі закликала колег утриматись від голосування, зважаючи на інвестиційну привабливість нерухомості по вулиці Великій Перспективній і сумнівні «невід’ємні конструктивні поліпшення», які забезпечив нинішній орендар.

За її словами, ціна оренди, яка сплачувалась у бюджет громади, сягала 7 500 гривень:

«Таких інвестиційно привабливих об’єктів у власності територіальної громади залишилось не так багато (…) Питання до того, яким чином комунальне майно здається в оренду (…) На цей рік у нас заплановано від приватизації надходжень на мільйон гривень. Заплановано п’ять об’єктів загальною площею майже 228 м2, тобто ціна за 1 м2 повинна бути близько 115 доларів. Ви всі знаєте, скільки коштує в місті нерухомість…»

Посадовиця управління комунальної власності апелювала, що в міськраду були подані відповідні документи з підтверджуючими конструктивними поліпшеннями кожного з п’яти об’єктів, котрі готували на приватизацію, а очікувані надходження з продажу комунального майна (мільйон гривень) визначались раніше із розрахунку трьох підвальних приміщень за проведеною попередньою оцінкою.

Депутатка Ковальова-Алокілі вивела на екран приміщення по вулиці Великій Перспективній і висловила пропозицію відкласти розгляд зазначеного проекту рішення. Секретар Кропивницької міської ради Олег Колюка назвав очікувану суму надходжень від продажу майна розміром в один мільйони гривень «плановою» і висловив переконання, що «всі документи відповідають Законодавству, тому управління комунальної власності винесло документ на розгляд депутатів».

Депутатка міської ради, голова профільної земельної комісії Валентина Яремчук повідомила, що на комісії зазначені питання розглядались, проте на презентації, яка мала б візуально підтвердити «невід’ємні конструктивні поліпшення» об’єкту по вулиці Великій Перспективній, 40, не було продемонстровано фото за попередній період. Натомість було надано два знімки з ремонту однієї кімнати.

Зрештою, на голосування поставили пропозицію виключити з переліку об’єктів на приватизацію приміщення по вулиці Великій Перспективній, 40, проте більшість депутатів не проголосували за цю ініціативу:

Наступним голосуванням обранці погодили виведення всіх п’яти об’єктів з комунальної власності, включно з майже 100 «квадратами» в центрі міста, які здаються нині за 30 тисяч гривень в місяць, при цьому сплачуючи в бюджет 7 500 гривень і паралельно готуючи нерухомість на продаж під магазин одягу.

Список поіменного голосування:

Відповідно до даних системи Opendatabot, кінцевим бенефіціарним власником та засновницею фірми ТОВ «Хвилинка», якій надали дозвіл на приватизацію приміщення по вулиці Великій Перспективній, є Олена Миколаївна Дрок.

Її повна тезка згадується в декларації начальника Територіального управління державної судової адміністрації України в Кіровоградській області Григорія Дрока в статусі дружини.

У декларації також вказано, що Олена Миколаївна Дрок займається підприємницькою діяльністю.

Невдовзі депутатка міськради Ольга Ковальова-Алокілі повідомила на своїй сторінці в мережі facebook про звернення до Кропивницької окружної прокуратури з проханням перевірити законність підстав приватизації обʼєкта комунальної власності Кропивницької міської територіальної громади по вул. Велика Перспективна, 40.