У 34-річної жительки с. Богданівка Кропивницького району підозрюють ботулізм. Жінка перебуває в реанімаційному відділенні Знам’янської міської лікарні в тяжкому стані. Про це повідомили у головному управлінні Держпродспоживслужби області, інформує пульS.
Для підтвердження діагнозу біоматеріал направили на лабораторне дослідження, а пацієнтці наразі ввели протиботулінічну сироватку.
Жінка відчула себе зле вранці 14 липня, а напередодні ввечері, 13 липня, споживала скумбрію холодного копчення. Рибний продукт потерпіла придбала в магазині за декілька днів до того, 11 липня, і зберігала рибу вдома. Наразі фахівці Знам’янського управління Держпродспоживслужби області здійснюють перевірку закладу торгівлі, де реалізовувалася продукція, а також зразки риби досліджуються лабораторно.
Довідково. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.